Baracoa, De oudste stad van Cuba

Baracoa, oorspronkelijk Nuestra Señora de la Asunción de Baracoa genoemd, werd in 1511 opgericht door veroveraar Diego Velázquez, bijna twee decennia nadat Columbus hier een kruis plaatste (Cruz de la Parra). Baracoa, een van de oorspronkelijke 7 Spaanse nederzettingen op het eiland, diende korte tijd als de eerste hoofdstad van Cuba.

Baracoa ligt aan de noordelijke kust van de provincie Guantánamo. Tot 1964 kon de stad alleen worden bereikt via de zee. Gelukkig kan je tegenwoordig de stad gewoon via de weg, de "Carretera de La Farola", bereiken. Dit is een prachtige route met negen bruggen die over steile kliffen gebouwd zijn. Op het hoogste punt van de route ben je op 600 m boven de zeespiegel.

Baracoa heeft het eigenlijk alles wat je als reiziger kunt wensen. Zo heb je er El Yunque, een 575 meter hoge tafelberg die het landschap domineert, er zijn kristalheldere rivieren, watervallen en prachtige stranden, waaronder Playa Maguana en Playa Nibujón. Het mooie van Baracoa is vooral dat het vanwege haar afzondering haar eigen unieke identiteit heeft weten te behouden.

Baracoa heeft een uitgesproken koloniale charme. De kasseistraten worden geflankeerd door karakteristieke lage huizen, soms van hout, compleet met veranda's en een lekkere schommelstoel.

Het Stedelijk Museum is leuk om te bezoeken. Het exposeert archeologische voorwerpen uit de periode van vóór de komst van Columbus evenals vele foto's, documenten en voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Baracoa.

Aan de waterkant, Malecón, is heerlijk om te wandelen. Daar zie je ook de verschillende forten die in Baracoa gebouwd werden om aanvallen van piraten te weerstaan.

Baracoa, waar de cacaobomen in overvloed groeien, is beroemd om zijn witte chocolade die verkocht wordt in ronde, platte koeken gehuld in palmschors. Probeer die dus vooral, eveneens ook de cucuruchos, een lokale lekkernij gemaakt van kokos, honing en vers seizoensfruit geserveerd in hoorntjes van palmschors. Geniet er van!


Mis dit niet
Rijd over de bergweg “La Farola”, hike naar de tafelberg “El Yunque”, en geniet van de typische keuken.
Aanbevolen verblijfsduur
2 dagen
Hoe kom je er
Via de weg over La Farola of via de weg Moa-Baracoa. Je kunt een auto huren of gebruik maken van andere vervoersopties, zowel collectief als privé. Ook zijn er binnenlandse vluchten vanaf Havana.

Raak geïnspireerd voor een bezoek aan Baracoa


Kaart van Baracoa

Vanafprijs per kamer

Openingstijden

Openingstijden
TelefoonnummerBekijk de reismogelijkheden voor Baracoa


Hoe kunnen we je helpen?

Hola! Of het nu gaat om een simpele vraag of een bijzonder verzoek, Daniel, Mayen en Milan helpen je graag.

Neem contact met ons op
The CTN staff

De voordelen van Cuba Travel Network

  • We komen uit Cuba! Wij kennen de bestemming beter dan wie dan ook.
  • Ieder jaar helpen we meer dan 50.000 reizigers zoals jij.
  • Het grootste netwerk van betrouwbare partners in Cuba.
  • Meest uitgebreide aanbod van online boekbare producten die passen bij iedere reiswens.